CryoTech

Baanbrekende technologie – minimale impact op het milieu

Producenten, winkeliers, consumenten en wetgevers stellen -terecht- de hoogste normen aan productkwaliteit. Maar zij willen ook dat hun koeltransporten zo min mogelijk impact op het milieu hebben. We kunnen niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en gefluoreerde koudemiddelen. Koelunits moeten in geluidsgevoelige omgevingen 24 uur per dag uitermate stil werken en moeten voldoen aan de steeds strengere eisen die aan uitstoot worden gesteld om de kwaliteit van de lucht die we ademen, te beschermen.

 

De baanbrekende CryoTech-koeltechnologie van Thermo King is een complete oplossing op basis van gerecycled, natuurlijk koudemiddel in een eenvoudig en robuust systeem. Hiermee behoren zowel geluid als uitstoot van diesel tot het verleden. Dankzij de nieuwe SR-3 CryoTech-controller staat het systeem garant voor de snelste pull down en temperatuurherstel in de markt. Hiermee biedt CryoTech optimaal temperatuurbeheer en garantie voor de koudeketen.


CryoTech-units zijn verkrijgbaar voor toepassingen met één en meerdere temperatuurzones:

 

• CT-10 voor vrachtwagens met één temperatuurzone

• CT-10 Spectrum voor vrachtwagens met meerdere temperatuurzones

• CT-15 voor opleggers met één temperatuurzone

• CT-15 Spectrum voor opleggers met meerdere temperatuurzones

 

PIEK-normen ruim overtroffen

PIEK Thermo KingThermo King heeft veel tijd besteed aan de ontwikkeling zodat de CryoTech-serie niet alleen voldoet aan de veeleisende PIEK-norm voor een laag geluidsniveau, maar deze ook ruim overtreft. De PIEK-regelgeving is hard op weg om de Europese norm voor geluidsarme apparatuur te worden. Om 's nachts te mogen laden en lossen (23.00-07.00 uur) mag het geluidsniveau maximaal 60 dBA zijn.

 

Tijdens de test wordt het geluidsniveau op zes plaatsen rondom het voertuig gemeten. Om voor certificering in aanmerking te komen mag het geluidsniveau nergens boven de 60 dBA komen. Om u een idee te geven, het niveau van achtergrondgeluid in een druk kantoor komt vaak al boven de 60 dBA (zie onderstaande illustratie).

 

Uit testen is gebleken dat de CryoTech systemen op het moment dat de unit het meeste lawaai maakt (tijdens verlaging van de temperatuur) nog altijd ruim 90% stiller is dan een vergelijkbare opleggerunit op diesel. Het is dan ook één van de stilste koelsystemen ter wereld.


Geen uitstoot van koudemiddel

Het geheim achter de CryoTech-units van Thermo King is het gebruik van gerecyclede vloeibare kooldioxide als koudemiddel in een systeem met een indirect open circuit. 
Het systeem is zeer innovatief omdat er geen kooldioxide in de laadruimte komt. Een gesloten verdamper met krachtige ventilatoren zorgen ervoor dat de lucht in de laadruimte snel wordt afgekoeld en het systeem zorgt er uiteindelijk voor dat de uiteindelijk gasvormige kooldioxide de verdamper buiten de laadruimte verlaat. 
De kooldioxide komt dus niet in de laadruimte, in tegenstelling tot andere systemen die koudemiddel in deze ruimte blazen met als gevolg dat de zuurstof verdrongen wordt. 


CryoTechOp het eerste gezicht lijkt de uitstoot van kooldioxide vanuit het koelsysteem naar de atmosfeer allesbehalve milieuvriendelijk. Maar dat is duidelijk niet het geval als we kijken naar de bron van de kooldioxide en de totale Carbon Footprint van de apparatuur. 
Kooldioxide wordt op diverse manieren toegepast in verschillende branches, zoals voedselverwerking, fabricage, het koolzuurhoudend maken van dranken en medicijnen. Aangezien het een veel voorkomend afvalproduct is van meerdere industriële productieprocessen, zoals de productie van kunstmest en olieraffinage, hoeven fabrikanten het koolzuur dat normaal gesproken in de atmosfeer verdwijnt, alleen maar op te vangen en deze na reiniging en condensatie naar gebruikers te distribueren. 

 

Bovendien wordt bij de productie van diesel en vloeibaar stikstof respectievelijk ruim zeven en drie keer meer energie verbruikt dan voor de productie van vloeibare kooldioxide. Het gebruik van vloeibare kooldioxide in CryoTech-koelsystemen betekent dus dat de uitstoot van koudemiddel nihil is. Dat is vele malen meer milieuvriendelijk dan het gebruik van een traditioneel dieselsysteem of zelf andere cryogene systemen op basis van stikstof.


Tanklocaties

Op zoek naar een CryoTech tanklocatie bij u in de buurt? Klik hier om een overzicht van alle tanklocaties in Nederland te downloaden.


Klik hier voor de brochure over CryoTech.

Hoofdkantoor: Driemanssteeweg 60 | 3084 CB Rotterdam | T. 010-2100666 | E. info@thermoking.nl